У ГОТОВО опустелом селу Златни Бор, са благим брежуљцима и цветним ливадама, које додирују облаке, и у даљини се стрмоглаво спуштају ка кањону Таре, прошле године је, на чуђење мештана и становика Фоче, почела изградња фарме крава и производња сира по швајцарском рецепту, старом готово два века. Овај сир “тражи” сазревање од 12 месеци, а већ је направљено преко 4.000 колутова са ознаком “златни бор”.
- Овде више нема неверних Тома. Све што смо на почетку говорили - остварено је и пребачено. Почели смо са 15, а сад имамо 30 крава расе свис браун, која највише подсећа на гатачко говедо, а увезли смо их из Швајцарске. И штале и млечарник и друге помоћне објекте финансира из Лозане Татомир Јовичић, родом из Златног Бора, са наслеђеном дедовином од преко 70 хектара ливада и шуме. Татомир има три успешне фирме у Швајцарској, које немају додирних тачака са сточарством, али имају са маркетингом. Мене је упознао на једној фарми крава у Швајцарској, где сам из Данске, дошао на усавршавање у струци. Завршио сам Пољопривредни факултет у Данској. На рафтингу Таром и после краћег боравка у Златном Бору, схватио сам да сам нашао “рај на земљи”. Ево ме и данас на овој пољани, изнад 1.200 метара над морем, над Таром, са погледом на Зеленгору - готово у једном даху каже за “Новости” Предраг Џокић (35) родом из Београда, где му и сада живе мајка и сестра.
Овде се ништа не препушта стихији, па је већ швајцарском “Каритасу” предат пројекат за производњу говеђег меса органског порекла, што подразумева пашу на отвореном простору, крај поточића и шумских извора воде. То је пројекат вредности преко 500.000 швајцарских франака у првој фази. Намера је да на овом простору, од годишњег прираста телади, помогну комшијама формирање мини-фарми од по десетак крава у Златном Бору и околини. Да не буду усамљени у селу, врате му живот и младост.
Сир на фарми "Златни Бор"
- Радом на својој фарми, у кооперацији са нама, који за све производе имамо познате и проверене купце, имаће загарантовану зараду, већу и од плате начелника Фоче.Добавићемо и штале из Швајцарске од дрвета, направљене по принципу “уради сам”. Лако се склопе, а не коштају више од 5.000 марака - каже Џокић.
Могао би ускоро на Зеленгори и у Златном Бору да се сними филм о Винетуу и Олд Шетерхенду.
Зеленгора чека и бизоне
Хтели, не хтели, ето опет правимо у окружењу неверне Томе, али није нам први пут да своје камење посртања претварамо у степенице за успињање - поручује Предраг Џокић. 
Предраг Ђокић 
БЕЛГИЈАНЦИ ОДУШЕВЉЕНИ ПРЕДЛОГОМ
Белгијанци су на Татомиров предлог, посетили Зеленгору и њених осам глечерских језера, са идејом да овде населе крда бизона. Има за њих места и на Златном Бору, где се напасати може и до 100.000 грла стоке. Иначе имају поједан такав пројекат у Молдавији и Азербејџану.