ИНТЕРВЈУ са Александром Карађорђевићем, објављен у "Вечерњим новостима", у којем најављује да ће тужити државу ако његовој породици не буде враћена имовина, изазвао је бурне реакције.
Премијер Александар Вучић је Карађорђевићу поручио да пре свега измири обавезе према Србији:
- Прво ти плати струју коју си дужан Србији, па онда тужи кога хоћеш. Карађорђевић дугује ЕДБ-у и ЕПС снабдевању око 70.000 евра.
Држава је дала Дворски комплекс на Дедињу Карађорђевићима на коришћење, наводи премијер.
- Дворски комплекс пропада јер се не одржава - истакао је Вучић. - Држава је плаћала све, па је ред да престолонаследник плати струју. Платите струју, па кукајте на државу! Не можемо да дођемо у Калиновац и кажемо сељацима да дугују за струју, а Александар Карађорђевић дугује 70.000 евра!
Подсетимо, Агенција за реституцију је из поступка за враћање имовине изузела Бели двор, који је проглашен за културно добро. Наследници краља Александра Карађорђевића су уложили жалбу на ову одлуку, а у интервјуу за наш лист престолонаследник је рекао да ће се за своје наследство обратити и Европском суду за људска права у Стразбуру уколико не наиђе на разумевање нашег правосудног система.
- Као грађанин подржавам изјаву премијера. Сви имају иста права - каже за "Новости" Страхиња Секулић, директор Агенције за реституцију. - Пре било каквих оптужби државе мора се размишљати о решавању својих обавеза. Држава има право да спроводи реституцију или да је не спроводи. То је акт њене добре воље. У том поступку свака држава, па и наша, има право и обавезу да изузме из реституције оне ствари за које мисли да су битне за саму државу. Једна од њих је Бели двор. У овом поступку породица Карађорђевић нити је била дискриминисана, нити привилегована. Имала је исти положај као и остали грађани.
Секулић каже да Карађорђевићи имају право жалбе на ову одлуку, што су они већ учинили.
- Чекамо судску одлуку - закључује Секулић. - Положај Дворског комплекса треба да се регулише посебним законом и уверен сам да ће се тада проверити са чијим новцем је грађен - да ли је краљ Александар Карађорђевић уложио свој новац или средства монархије. Тешко је у монархијама раздвојити личност монарха и монарха као институцију. Ни британска краљица Елизабета није власник Бакингемске палате. У републиканском систему, у коме ми живимо, сви грађани су исти, па и Карађорђевићи.

АНКЕТА: Шта МИСЛИТЕ О ПРЕТЊИ АЛЕКСАНДРА КАРАЂОРЂЕВИЋА?
Бранка Јанковић, правница:
- Бојим се да ће Карађорђевићи добити спор против државе ако све ово стигне до суда у Стразбуру. Реституцију подржавам и свако треба да добије оно што му је одузето, небитно о коме је реч.
Јован Оташевић, економиста:
- Срамно је да један принц и потомак краљевске породице тужи своју напаћену земљу. Мислим да би то било први пут у историји. А дедовина, имовина каква год да је, треба да буде враћена коме припада.
Јовица Ракић, социолог:
- Живимо у републици, не у монархији, самим тим све треба да остане овако како у садашњости јесте. Ова држава би требало да буде секуларна, у служби грађана, а правда се не сме примењивати селективно.