ДОМАЋИНСТВО остарелог Милисава Нешковића (88) у Брусници крај Горњег Милановца од прексиноћ се прочуло овим крајем због принове у свом сточном фонду, јединствене у целој Србији - јер је његова крава Дунавка отелила петоро потпуно здраве телади! Два мушка и три женска, лепа телета, који већ, иако су "недоношчад" отељена месец дана пре предвиђеног рока, сасвим лепо устају и хране се на цуцле.
Телефон Нешковићевих од тада је "усијан". Удаљеније комшије, рођаци и знатижељници одреда се распитују: да ли је то истина, да није нека шала на рачун домаћина, иначе врлог добричине и овде познатог млекара? Иако и те како има разлог да буде поносит због овог феномена, чича Милисав сасвим мирно, без имало (само)хвале, као да је реч о догађају тек мало другачијем од свакодневног, прича о реткој принови, Дунавки и о остале три краве, колико их има у домаћинству.
- Дунавка је у поодмаклој стеоној фази, баш била набрекла. Мислио сам, носи двоје, чак троје телади, вероватно крупнијих... Ни слутио нисам да ће их на свет донети петоро! Зато се и отелила месец дана раније, јер није могла да издржи толику тежину у себи. А, и како би? А, отелила се без икаквих проблема, тако лако као да је отелила само једно теле, а не њих оволико. Свеукупно, тељење је трајало свега петнаестак минута. Био је присутан ветеринар, позвао сам га чим сам уочио да Дунавки за који минут предстоји тељење. Нисмо могли да се начудимо, гледајући како за свега четврт сата из краве редом излази толико потомака - објашњава врли старина.
Нису, разумљиво, могле да се начуде ни комшије, које су почеле да долазе на, како су у шали казивали, "бабине" и то какве! Да се на лицу места увере у истинитост оног о чему су их обавештавали познаници и рођаци, тада сви још у неверици.
- Дунавка је стара три године, "сименталске" расе, крава каквих овде има посвуда... Ово јој је друго тељење, претходно је отелила једно. За ово, осемењена је вештачки, у марту. Иначе, ове године су, од Ђурђевдана, са овим петоркама, моје три краве заједно отелиле деветоро телади! Јер, друге две су отелиле близанце. Сада, у штали влада "ванредно стање". Мајка петорки још не устаје, а ветеринари потврђују да је здрава, само изнемогла. Како и неће бити? Телићима је уведен режим исхране на цуцле, на свака четири сата. Неки већ сами, халапљиво, траже да сисају, види се одмах, не вара мене око сточарско, биће од њих велика, квалитетна говеда - наставља Милисав.
Искусно око сточарско је скоро цео свој век гледало стоку и брижно пазило на њу. Чича скромно прича, како ове животиње треба волети јер су племените и вредном ће домаћину, приновама или количинама доброг млека, узвратити сву ту бригу. А, Милисав Нешковић је чувен млекар, иако има четири краве, неупоредиво мање него други.
- Пре тељења ових трију, моје све четири краве су укупно давале 120 литара млека дневно - вели он.
Крава Дунавка

ПОСАО ЗА НАУЧНИКЕ
Петорке у штали Нешковићевих су научни феномен, којим ће се стручњаци касније бавити. Јер, у својој 47-годишњој ветеринарској пракси, као ни током студија, нисам ни чуо да је у Србији једна крава отелила чак петоро телади! Летос, у оближњем Мутњу једна је отелила четворо, то се понекад дешава. Феномен, као код Дунавке, највише зависи од саме краве, од њеног организма. За ове телиће сад је најважније да буду правилно неговани и храњени, да им с обзиром на хладне ноћи у штали буде топло - каже за "Новости" др Раде Јевремовић, познати ветеринар.