У МАНАСТИР Светог Архангела Михаила из 15. века, у народу познат као Ваљевска Грачаница, у Тубравићу, почела је да продире вода због пробног пуњења акумулације Стубо-Ровни. Верници који себе називају "стражари грачанички", најављују свакодневне протесте испред Владе Србије и захтевају да се пуњење језера заустави, како би се спречило да богомоља оде под воду. Епархија ваљевска тражи да се језерo пуни до коте од 333 метра, како би манастир ипак остао на сувом, а у Јавном предузећу "Колубара" у Ваљеву, које газдује акумулацијом, поручују да је за такву одлуку надлежна искључиво - држава.
Група верника окупљених око рашчињеног монаха Драгана Давидовића, започела је јуче протесте за одбрану немањићке светиње и против пуњења језера. Упозоравају да је вода ушла у манастир, до кога се сада може једино - сплавом.
- За све ово крива је безбожна, безакона брана Ровни - поручио је Давидовић. - Плачи Србијо, јер су се владике, свештеници, који треба да бране ову светињу, разбежали. Ако цркву и буду успели да потопе, ми ћемо с божјом помоћи дочекати да наредних дана језеро буде хитно испражњено и да безбожници више не буду у прилици да наносе овакву штету.
Будуће језеро, у долинама река Јабланице и Сушице, запремине око 50 милиона кубика, водом за пиће снабдеваће Ваљево, Лајковац, Лазаревац, Уб и Мионицу, подручје са око 200.000 становника. До сада је у градњу система, којa је почела 1988. године, држава уложила више од 90 милиона евра. У изградњу цевовода и резервоара воде за пиће Европска унија издвојила је 6,3 милиона евра. Хидроакумулација Ровни обезбедиће, тврде стручњаци, најпоузданије снабдевање водом највишег квалитета, али и заштиту од поплава.
МОЛБА ВАЉЕВСКЕ ЕПАРХИЈЕ- ПРОЈЕКАТ који је започет још пре више од две деценије, и поред свих учињених напора са наше стране, није се могао зауставити и вода је дошла до саме цркве - саопштила је јуче Епархија ваљевска. - Са жаљењем изражавамо неверицу и страх да у древној светињи ваљевског краја више није могуће служити свету литургију. Епархијски управни одбор последњи пут моли да се пуњење језера задржи на коти од 333 метра надморске висине. Тиме би сачували древну светињу од потапања, а добили ново језеро.
- Нема апсолутно никаквог спора са Српском православном црквом око манастира, односно градње хидроакумулације, највеће државне инвестиције у западној Србији - каже Миодраг Марковић, директор ЈП "Колубара". - Још пре 25 година знало се да ће храм бити потопљен. Тадашњи владика шабачко-ваљевски Јован са државом је потписао уговор о измештању цркве Ваљевске Грачанице, што је био основни предуслов да брана може да почне да се гради. Тај уговор потврдио је и наредни епископ шабачко-ваљевски Лаврентије.
Стручњаци Завода за заштиту културе у Ваљеву утврдили су да је евентуално премештање храма на другу локацију немогуће, због трошног материјала од ког је изграђен. Због тога, са СПЦ је потписан уговор 2003. године о размени непокретности - Епархији ваљевској изграђена је нова црква у оближњем селу Брезовице, са парохијским домом, продавницом, паркингом, а храм Ваљевска Грачаница постао је власништво Јавног предузећа "Колубара" из Ваљева. Иначе, иконостас и све иконе из цркве скинути су крајем прошлог лета, да би званично били предати Епархији ваљевској. Иконе које се сада налазе у храму, сазнајемо, поставили су верници које предводи рашчињени монах.
- Вода је до манастира дошла брже него што је очекивано - каже Марковић. - Брзину пробног пуњења језера није било могуће предвидети, јер се отопио снег на околним брдима, а пало је и доста кише последњих дана. Тако је уследио прилив 2.500 литара воде у секунди из реке Сушице, што је подигло ниво акумулације и изазвало делимично потапање манастира. О захтеву групе верника, да се вода из језера испусти, како би се манастир спасао од потапања, може да одлучује само држава. Међутим, ако би се акумулација испразнила, то би изазвало потапање Ваљева и угрозило би животе на хиљаде људи!

ПРОТЕСТ ИСПРЕД ВЛАДЕ

- БИЋУ испред Владе Србије сваког дана од шест сати ујутру до 11 увече, а ви ћете ми се придруживати око 17 часова, све док се последња кап из бране "Ровни" не источи - рекао је јуче рашчињени монах Антоније из удружења "Истинољубље" окупљенима испред Владе Србије, који су протестовали против потапања манастира Ваљевска Грачаница. - Примили су ме представник премијера и директор ЈП "Србијаводе" Горан Пузовић и објаснили да не могу да спасу цркву ако немају допис из Патријаршије. Рекли су ми и да се сада припремају за одбрану од поплава, а после ћемо видети.
(Ј. Н.)