Илића воденица на Колубари, у Непричави код Лајковца, највећа је у Србији, вероватно и окружењу! Има чак 10 воденичких каменова, на којима се, повремено, меље жито, а недавно је обновљена. 
На Сабору воденичара, 21. септембра у Марковој Цркви код Лајковца, биће и званично проглашена за највећу воденицу у Србији. Предање каже да је направљена половином 19. века, када се Јеврем Илић, домаћин из Непричаве, обрео у Београду, баш кад се, око Дорћола, на добош продавали магацини соли.
Стасити Непричавац, у абаном оделу, са шубаром на глави, опанцима шиљканима и тканом торбицом у којој се сем заструга са сиром и хлеба за успут, код имућних газда какав је и Јеврем био, могло наћи и нешто дуката, злу не требало. Решио је да се надмеће за куповину магацина, понуди највише пара, те је победио на лицитацији.
- Прича која се преноси генерацијама у нашој фамилији вели да је Јеврем, како није имао довољно новца, дукате оставио као капару, па се вратио у Непричаву по ресто - каже његов потомак Горан Илић. - У Београду, међутим, у канцеларији у којој је била лицитација затекао је сасвим друге људе, који су се чудили шта прича, нити су ишта о продаји магацина знали. Схвативши превару, љут на самога себе, за казну је на свом имању ископао пет километара јаза, те је спровео воду из реке Колубаре и ту поставио Илића воденицу.
ЗАМЕЊЕН ЦРЕП- Недавно смо заменили цреп на воденици, коју генерације Илића брижно чувају - каже Горан. - У њој, кад је добра вода, брашно мељу сви из околине. Она је део наше породичне традиције, нема воденичара, већ тај посао, на смену, обављамо ми, Илићи. За воденицу нас вежу само најлепше успомене на дане детињства, које смо поред ње, нарочито лети, проводили.
Данас, Илићи из Непричаве нису сигурни да ли је прича о настанку воденице само предање, али истичу да је поносно чувају, као наслеђе остало од Јеврема. Од укупно 10, Душан Илић из овог села има тапије на пет каменова, четири су наследили његови рођаци. Власник једног воденичког точка није познат.
На подручју општине Лајковац постоје четири воденице које раде. Две су на Колубари - Јолића воденица у Лајковцу и Илића у Непричави. Две су на реци Топлици, у Марковој Цркви - Сретеновића, те Кумова воденица.
- Несумњиво, Илића воденица представљаће атракцију не само у средњој Колубари, већ у читавој западној Србији - каже Милутин Ранковић, директор Туристичке организације Лајковац. - Према неким сазнањима, саграђена је средином 19. века и ко зна колико је душа пројиним брашном отхранила.

ПОНОС СРЕДЊЕ КОЛУБАРЕ
- Средња Колубара може да се поноси највећом воденицом у нашој земљи, можда и шире - каже Милан Павловић, председник Друштва воденичара Србије. - Илића воденица, срећом, имала је мало поредовника, односно сувласника, те је било лако сачувати је и обновити. Није, као код других воденица, долазило до имовинско-правних неспоразума наследника или закупаца каменова. Грађена је стилом каквим су у то доба подизане воденице у Србији, прави је пример народног градитељства средине 19. века.