У селима Гружанског краја, а посебно у Доњој Врбави, цвета опасна работа шпекуланата, који "откупом" сезонског воћа и вредне стоке опљачкаше овдашње пољопривреднике.
Последњих неколико година, наиме, ови мешетари одвозе, а не плаћају на тоне уговореног воћа. За најмање 42 наводно купљене краве, а рачуна се да их има и више, које су завршиле у ланцу шверца или у кланицама, дугују сељацима баснословне своте.
- Од ојађених домаћина, шесторица су умрла чекајући свој мукотрпно и поштено зарађен новац - сведоче Милијан Милошевић (67) и Драгиша Петровић (53), мештани Доње Врбаве.
На њихове пријаве надлежни реагују благо или никако. Сељаци уједно криве политику откупа сезонског воћа и стоке.
Њима се придружује и сточар Драгиша Петровић, који ни преко суда не успева да наплати 600 евра за давно продату краву.
- Један откупљивач, Чачанин Драгиша А., на исти начин је узео краве од нас 26 домаћина, не плативши ни динара! Претходно је у овом крају откупљивао стоку, тако што је после десетак дана сељацима лично доносио или им слао новац, и плаћао више него други. Домаћини су тако стекли поверење у њега, као и ја, па смо му "продавали" краве које нам никад више није платио. Обратио сам се тужилаштву. Тај откупљивач је према пресуди дужан да ми плати краву. Познајем људе по засеоцима, најмање шеснаесторицу, који су исто тако прошли са својим говедима - објашњава Драгиша Петровић.
Сада су на потезу судски извршитељи за принудну наплату.
- Али, они нам од његове покретне имовине наводе да има само неки орман - каже у чуду наш саговорник.
Воћар Милијан Милошевић, који има одличан принос шљиве чачанске родне и "стенлејке" и засаде високосортних крушака и јабука, истиче да њега нису успели да преваре и како најављује - никад и неће.