ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК њ.к.в. Александар Карађорђевић, као и његов отац, последњи југословенски краљ Петар Други, рехабилитовани су овог лета. Тиме су се и формално стекли услови да држава почне да разматра захтев династије Карађорђевића за враћање дворова и друге имовине.
Прво рочиште одржано је ове недеље, а Агенција за реституцију, пред којом се води поступак, дала је рок наследницима да доставе додатну документацију.
Како на све ово гледа престолонаследник Александар Карађорђевић?
- Мој отац и ја смо рехабилитовани у складу са важећим законом. Пошто смо обојица лишени држављанства само из политичких разлога, процес рехабилитације трајао је само пет месеци. Рођен сам 17. јула 1945. Мој једини грех је био што сам био син свог оца. Он је провео цео рат у Великој Британији, јединој држави која се борила против фашизма током шест година рата. Комунистичке власти нису га оптужиле ни за једно кривично дело. Одузимање држављанства и одузимања имовине, 1947. године, било је политичка одлука Председништва Президијума Народне скупштине, уз кршење основних људских права мог оца. Очигледно, ни он ни ја нисмо заслужили одузимање имовине или одузимање држављанства.
НЕКИ ЉУДИ СУ ЗЛОНАМЕРНИ* ВАШЕ име појављује се у медијима с времена на време, углавном у таблоидима, у вези са услугама које, наводно, тражите или од државе или од неких предузећа (на пример “Ер Србије”). Како то коментаришете?
- Били смо третирани неправедно. Ми се дивимо “Ер Србији”, а посебно посади. Зашто не можемо да купимо рођенданске поклоне? Такође, платили смо за пртљаг. Дакле, у чему је проблем? Неки људи су несрећни и злонамерни.
Каква очекивања имате од поступка реституције?
- Очекујем да сва конфискована имовина буде враћена у складу са законом.
Било је разних спекулација у медијима. Шта је краљевска породица тачно тражила и шта би могло да се врати у натури, а шта да се надокнади?
- Веома је тешко одговорити на ово питање. До сада нема потпуне и тачне листе одузете имовине. Мој правни тим је све време у потрази за доказима. Ипак, очекујем да ће поступак довести до враћања целокупне одузете имовине и одговарајуће надокнаде.
Колико мислите да ће цео поступак трајати?
- Тешко је рећи. Надам се да ће бити завршен ускоро.
Да ли је реституција обновила неке покидане везе између чланова породице Карађорђевић?
- Ми смо као породица веома уједињени када су у питању наша људска права.
Каква је ситуација са Краљевским и Белим двором, и ко је за то одговоран?
- Краљевски и Бели двор су конфискована приватна имовина. Ништа није враћено. Држава је одговорна за одржавање и поправке све док се они не врате. Државни буџет не покрива све проблеме које Дворски комплекс има. Дворови су споменици културе и они су у опасности. Поред њих, породица поседује и другу имовину, која такође није враћена.
Која влада у Србији је имала најбоље односе са краљевском породицом, а са ким сте ви лично имали најбоље односе?
- Верујемо у добре односе са свима. Кад год видимо чланове Владе, сви су веома срдачни.
* Да ли још верујете у обнову монархије и зашто је ниједна утицајна странка у земљи више не подржава?
- Уставна монархија одлично функционише у Европској унији. Једном кад се придружимо ЕУ мораћемо да сарађујемо са државама чланицама које су уставне парламентарне монархије, као што су Шведска, Данска, Холандија, Белгија итд... Постоје многи чланови странака који поштују уставну парламентарну монархију. Јавност је, такође, веома заинтересована.