СВОЈЕВРСНА увертира у прославу 175. годишњице САНУ, која ће бити одржана у петак, било је гостовање Емира Кустурице. У оквиру циклуса "Гост САНУ"
 он је у среду требало је да одржи предавање на тему "Бог је култура", али је у свом маниру - променио тему.
- У последње време ветрови дувају јако, али стране света тврдоглаво чувају своје позиције. Кажу, када би север био југ, а запад исток, то би разбило монотонију и оне што живе од ратова. Пошаљеш тенк у Истанбул, а он заврши у Копенхагену, пешадија треба да освоји Загреб, а стигне пред Темишвар - рекао је Кустурица и додао: - Одмах ме узнемири питање како бисмо ми, наследници Светога Саве, држали страну, јер ми нисмо ни Исток ни Запад.
У својој беседи редитељ је истакао:
- Са запада дувају стални ветрови и у Србију стижу са Атлантика и проузрокују највеће промене. Некада са севера Украјине и реке Дњепар дува ветар, нема ништа да га задржи и ослаби док не стигне до нас и следи нам крв у жилама. Југ за нас и није неки ветар, он најави кишу, а источни ветрови стижу на крају и на најдраматичнији начин закомпликују ствари. Ти ветрови се умешају и опасно се супротставе западним који доносе сталне промене.
Кустурица је наставио речима да "нама јуче јавише да нема Европе, а ми опет преко Енглеза, који само што су изашли из Европе, путујемо тамо":
- Раније је било сумње ако нема Европе, прихватиће нас НАТО, али шта сада после новог председника САД? Нико више неће да се шири. Где ћемо онда ми јадни. Од свих смо најдуже били на својој страни.
Политичари у Европи, рекао је Кустурица, нису се надали победи Трампа.
- Као за време Тита, када су за Нову годину чекали мандарине које је лично он брао и слао својим људима. Ко не добије мандарине, мора да је превише политичио, па је са терена требало отићи на клупу за резервне играче - навео је Кустурица.
На питање "где смо ми у светској причи", редитељ је одговорио:
- Ми не знамо шта нам тачно фали, али се прислањамо уз народ јер немамо ништа боље.
Говорећи о америчким богаташима, Кустурица је рекао:
- Демократију данас уређују фараони. Требало је убити краљеве да би фараони владали.
НИШТА БЕЗ ФИЛМА
- У МОМ животу нема ништа без филма, а њега нема без мрака - "признао" је кроз своје предавање Кустурица. Он је открио и да у речнику његовог јунака Миће "политичити" значи "лагати", да је "морал" - "оно што се мора" док је "неморал", логично, "оно што се не мора".