ЗА обнову тврђаве Голубац из 14. века до сада је потрошено 30 одсто новца који је обезбедила ЕУ, а урађено је свега три одсто радова! Осим тога, радови се не изводе у складу са пројектом, користи се забрањени цемент, фугују се средњовековне фасаде и потире се њихов оригинални историсјки изгед.
На ово упозорава архитекта Марија Јовин, која је пројекат ревитализације тврђаве Голубачки град урадила на конкурсу општине Голубац (у оквиру ИПА прекограничне сарадње Србије и Румуније).
- Од уговорених 1.760.301,87 евра, извођач "Орнамент инвестинжењеринг" из Београда је до јула добио 514.923,54, а нема ниједног завршеног објекта од укупно 25, нити завршене позиције од 370 предвиђених - наводи Јовинова.
Став наше саговорнице је да према садашњем стању ствари посао никако неће бити завршен у априлу 2016, што је вишеструко штетно:
УЗАЛУД ПИСАЛА ЉАЈИЋУБесповратна средства ЕУ од 6,6 милиона евра намењена су за комплетну ревитализацију Голубачке тврђаве (свих пет пројеката), а њима управља Аустријска развојна агенција (АДА). Радови су званично започети у септембру 2014, а свечаном отварању присуствовали су министар Расим Љајић и амбасадор ЕУ у Београду Мајкл Девенпорт. Да је ситуација на градилишту алармантна, Јовинова је недавно писмом упозорила управо Љајића, и још чека оговор.
- Испашћемо неодговоран партнер према ЕУ и тешко да ће иједна наша тврђава после овога моћи да конкурише за њихове фондове, а уз то, после истека договореног рока, према уговору, завршетак радова пашће на терет буџета наше државе.
Она подсећа да је читав пројекат обнове Голупца због захтевности која подразумева и измештање саобраћајнице, подељен на пет делова (пут и тунел, тврђава, визиторски центар, спољашње уређење са инфраструктуром, обалоутврда), а најгора ситуација је, сматра, на кључном објекту - тврђави из 14. века.
- Извођач "Орнамент инвестинжењеринг", који је посао на тендеру (припремила га и спровела Аустријска развојна агенција) добио под неуобичајено поједностављеним условима и са понудом чак пола милиона мањом од пројектантске цене, неадекватно је опремљен и са недовољно стручне радне снаге. За разлику од извођача на осталим деловима, са којима је уговор склопљен по систему "кључ у руке", за тврђаву је уговорено плаћање "по јединици мере", односно по обављеном послу - наводи саговорница, која тврди и да се пројекат мењао и без њеног знања и сагласности.
Извођач радова на Тврђави, упозорава Јовинова, од самог почетка налази разлоге за нерад и тражи измене пројекта и за то наводи временске услове, саобраћај кроз тврђаву и наводне недостатке у пројекту:
- Према динамици радова, која је саставни део уговора, предвиђено је да они отпочну од највише куле док се не измести пут, а затим и свих осталих кула, зидова и других објеката у горњем делу тврђаве. На самом почетку радова извођач је то одбио и прекршио уговор - почео је радове у доњој зони тврђаве, поред асфалтног пута, јер не располаже техничком опремљеношћу да изводи радове у горњем делу.
А, шта је урађено током последњих 12 месеци на девет голубачких кула од којих свака треба да добије и кров, као и да ли ће обнова бити готова до средине следеће године, колико траје уговор са ЕУ, безуспешно смо покушали да сазнамо од Искре Максимовић, директорке "Тврђаве Голубачки град".
Ово предузеће су основали држава Србија и Општина Голубац, како би и после окончања радова оно управљало будућим туристичким комплексом. Одговоре нисмо добили до закључења овог броја, а обећано нам је да ће стићи у понедељак. Максимовићева тврди да поседује обиман извештај о радовима, али због презаузетости није успела да их сажме у облику који би био јасан најширој јавности.