аватар

аватар. у хиндуизму инкарнација божанства у људској или животињској форми ради супростављања злу на свету.Обично се односи на десет појава Вишнуа, укључујући и инкарнацију Буде Гаутаме и Калкина (инкарнација која ће тек доћи). Ово учење појављује се у Багавадгити у речима бога Кришне Ајруну: " Кад дође до пада правичности и успона неправичности, тада се ја појављујем."

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА Британика. А-Б - Београд: Политика:Народна књига, 2005. стр. 10


Све велики балкански научници пре 11 сати Од кад је Америка узела Балкан под своје - све државе су отишле у пропаст али сви балкански политичари глуме мученике и продају народу маглу о просперитету. Све државе су презадужене, јуримо Грчки рекорд. Ниво БДП из 1989. није достигла ни једна ex-YU. Натовили су се неки смешни "тајкуни" а цела економија на Балкану је неки Комерц без било какве озбиљне домаће производње. Пошто народ то увиђа, "американизација" и локални политичари морају да покрећу додатне свађе и разбуцавања. Верујем да ће грађани бити паметнији од интересних група -- јер они су сви исти већ деценијама и ништа им не фали. За Србију сам 100% сигуран. - коментар уз чланак: Презадужени, а на „Форбсовој” листи Све се слажем са овим Америма и баш их разумем да су забринути за мир у свету, али кад рецимо руски авион прође близу Велике Британије, то је атак на мир у свету, а када Руси отерају амерички шпијунски авион од границе са Русијом, опет су Руси криви? Ако ме нешто ужасно нервира, то је лицемерство, а Запад га има на претек - Socrat 10. септембар 2016. 14:18 #4206110 ЛеЗ 0007885 Лицемерство

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

Укупно приказа странице

среда, 04. новембар 2015.

Враћају се ласте?

СРБИЈА

Из печалбе се вратили на дедовину

Дванаесторо младих људи, рођених у Аустрији, Италији и Швајцарској, у селу Баре код Пожаревца обрађују више од 600 хектара, а један је подигао фабрику и запослио 50 радника

Слађан Стојићевић, Саша Селаковић и Александар Мијатовић Фото М. Филиповић
Пожаревац – У селу Баре код Пожаревца деценијама се говорило да из 260 кућа најмање по двоје ради у Аустрији, Италији и Швајцарској. Међутим, није више тако. Колега Слободан Васић са Радија Браво у Пожаревцу, који је рођен и живи у том селу, каже да сада нема више од 50 кућа из којих су једно или двоје у печалби. Старији су се вратили да у родном селу уживају стране пензије, а млади више не одлазе тако масовно као пре.
Напротив, чак и они који су се родили у иностранству, после завршене средње школе оставили су тамо родитеље и вратили се на имања дедова да их обрађују. И не само то. Увећали су имања неколико пута. Постали су газде, своји на своме. Једног од њих срећемо на трактору марке „џон дир”. Иде са њиве од 85 хектара, а приколица је пуна жита.
– Родило је добро – са осмехом говори Аца Мијатовић, коме је 31 година. – Било је шест и по тона по хектару. Ово сам сањао као дете у Аустрији док сам тамо ишао у основну и средњу школу. Нисам хтео да постанем Шваба. Знао сам одакле су ми родитељи и желео сам да имање деде Живорада и бабе Живадинке увећам. Успео сам донекле. Обрађујем 305 хектара сопственим средствима. Поред пшенице посејао сам по 110 хектара кукуруза и сунцокрета. Отац Горан и мајка Христина раде у Аустрији и неће се вратити до пензије. Нека их. Од Бога им здравље. Ја хоћу да будем богат сељак у Србији. Оженио сам се и очекујем да се супруга Снежана породи у септембру. Лекари кажу да носи двојке. Срећан сам човек.
Слађан Стојићевић има 44 године. С мајком Ружом и оцем Живославом, сада покојнима, живео је у Аустрији и Италији све до 1992. године. Онда је одлучио да се врати у очево родно село. Породичним средствима подигао је малу фабрику ПВЦ столарије, да би данас то била озбиљна индустрија са 50 радника од којих је већина из села. Производе извози у Беч.
– Купио сам 20 хектара земље и купићу још. Супруга Данијела и ја имао Милену и Марка. Син жели да ради земљу и не помишља да иде из Србије. Имамо сву механизацију. Надамо се да ће у Влади Србије схватити да треба улагати у наше људе који желе да се баве пољопривредом, а не у неке странце, који то не знају да раде боље од нас – уверава нас Слађан.
Слично мисли и годину дана старији Саша Селаковић, који се вратио из Швајцарске и сада има 70 хектара земље. Пола му је било под пшеницом, која је родила више од шест тона по хектару, а она друга половина је под сунцокретом.
Повратници из печалбе су и Ивица Богићевић (42), који производи храну на 60 хектара, а толико има и Младен Митић (44), који гаји 25 крмача. Велибора Вељковић (39) оре 25 хектара и гаји 40 крмача. По 20 хектара ору Слађан Станојевић (44), Саша Јаковљевић (37), Бојан Грујић (42), Златомир Војводановић (39). Велике стакленике има Слађан Ивковић (38), а воћњак од 12 хектара, каквих је мало у Европи, сада одржавају отац и деца сада покојног Саше Јевтића.
Да ови људи воле своје село, показало се у акцији у којој су сами изградили скоро три километра асфалтног пута од центра од магистралног пута Пожаревац – Велико Градиште. Сакупили су и приложили 27.000 евра. Имају лепе породичне куће, већина и викендице са базенима и рибњацима.
Миомир Филиповић
-----------------------------------------
Испод њива нафта и гас
У Барама се тренутно на пет бушотина испитују налазишта нафте и гаса, а досадашњи резултати су бољи од очекиваних. У већини случајева нафта се тражи на њивама оних које смо поменули у овом тексту.
-----------------------------------------
Џипови највише класе
Од 2010. године село организује „Џипијаду”, која се сваке године одржава крајем фебруара и почетком марта. Ове године учествовало је 106 џипова из Србије и више земаља Европе. Из Бара је било 12 џипова највише класе. Баре имају и традиционални летњи турнир у малом фудбалу.
објављено: 12.08.2015  у Политици

Нема коментара: