аватар

аватар. у хиндуизму инкарнација божанства у људској или животињској форми ради супростављања злу на свету.Обично се односи на десет појава Вишнуа, укључујући и инкарнацију Буде Гаутаме и Калкина (инкарнација која ће тек доћи). Ово учење појављује се у Багавадгити у речима бога Кришне Ајруну: " Кад дође до пада правичности и успона неправичности, тада се ја појављујем."

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА Британика. А-Б - Београд: Политика:Народна књига, 2005. стр. 10


Све велики балкански научници пре 11 сати Од кад је Америка узела Балкан под своје - све државе су отишле у пропаст али сви балкански политичари глуме мученике и продају народу маглу о просперитету. Све државе су презадужене, јуримо Грчки рекорд. Ниво БДП из 1989. није достигла ни једна ex-YU. Натовили су се неки смешни "тајкуни" а цела економија на Балкану је неки Комерц без било какве озбиљне домаће производње. Пошто народ то увиђа, "американизација" и локални политичари морају да покрећу додатне свађе и разбуцавања. Верујем да ће грађани бити паметнији од интересних група -- јер они су сви исти већ деценијама и ништа им не фали. За Србију сам 100% сигуран. - коментар уз чланак: Презадужени, а на „Форбсовој” листи Све се слажем са овим Америма и баш их разумем да су забринути за мир у свету, али кад рецимо руски авион прође близу Велике Британије, то је атак на мир у свету, а када Руси отерају амерички шпијунски авион од границе са Русијом, опет су Руси криви? Ако ме нешто ужасно нервира, то је лицемерство, а Запад га има на претек - Socrat 10. септембар 2016. 14:18 #4206110 ЛеЗ 0007885 Лицемерство

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

Укупно приказа странице

понедељак, 15. март 2010.

Марина Абрамовић уживоЊујорк – У Музеју модерне уметности у Њујорку јуче је отворена ретроспективна изложба наше славне уметнице Марине Абрамовић. Свечано, ВИП отварање одиграло се неколико дана раније, 9. марта, када је преко 800 званица видело премијеру новог перформанса. Ова ретроспектива под називом „Artist is present” (Уметница је присутна)
представља преседан за музеј јер комбинује приступ уметности перформанса као догађању уживо са традиционалним историјским приказом опуса уметнице. Хронолошки изложени радови настали у претходних четрдесет година Абрамовићкине каријере комбиновани су са „живим ре-перформансима”, односно поновним извођењима пет њених познатих перформанса, које ће у наредних два и по месеца изводити 35 перформера.
Овакав концепт мења парадигму уметничке ретроспективе каква се данас практикује у музејима модерне и савремене уметности.
У њујоршким медијима изложба је одјекнула као изузетан догађај који је први пут у историји увео перформанс уметност у мејнстрим – и то на велика врата.
Аутор је кустос Клаус Бисенбах, главни кустос одељења медија и перформанса МОМА и нови директор Центра за савремену уметност.
Иако светски призната као пионир и једна од најзначајнијих протагониста перформанс уметности, Марина Абрамовић, први пут има прилике да приближи своју уметност публици која није навикла да види уметницу како користи своје тело као субјект, објект и медијум, испитујући физичке и менталне лимите свог бића.
Историјски, тј. хронолошки конципирана изложба приказује ране интервенције и звучне радове, настављајући преко фотографија и видео-радова Маринине самосталне каријере у седамдесетим годинама у њеном београдском периоду. Потом наставља тако што приказује колаборације – видео-записе перформанса из касних седамдесетих година прошлог века са Улајем (уметничким и некадашњим животним сапутником са којим се на овој изложби поново срела после 23 године)....


Нема коментара: